hybride auto

Hybride auto

hybridcars

Full-hybride auto

Een hybride auto maakt voor de aandrijving gebruik van zowel een verbrandingsmotor (benzine, diesel of LPG) als een elektrische motor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen parallelle hybride auto's en serie-hybride auto's. Bij full-hybride auto's zorgt de verbrandingsmotor ook voor het opladen van de accu. Ook remergie die vrijkomt bij het afremmen of stoppen van de auto wordt opgeslagen in de accu voor hergebruik. Er worden steeds meer plug-in hybride auto's gemaakt waarbij de batterijen opgeladen worden door de auto aan te sluiten op het bestaande elektriciteitsnet.

Parallel-hybride auto

Bij een parallel-hybride auto wordt de auto in principe door elektriciteit voortbewogen. Als de elektriciteit op is of wanneer er meer kracht nodig is dan de elektriciteit kan leveren springt de verbrandingsmotor bij. De Toyota Prius en de Lexus Hybrid SUV zijn Parallel Hybrid Auto's.

Serie-hybride auto

De aandrijving van een serie-hybride auto geschiedt door een generator. De benodigde electriciteit voor de aandrijving krijgt de generator van de verbrandingsmotor Voorbeelden van een serie-hybride auto zijn de Chevrolet Volt en de Opel Ampera die eind 2010 cq begin 2011 op de markt verschijnen.

Mild-hybride auto

Een auto met een mild-hybrid-aandrijving kan niet alleen op elektriciteit rijden. De elektromotor, die gemonteerd is tussen de verbrandingsmotor en de versnellingsbak, assisteert de verbrandingsmotor bij het bij het wegrijden, accelereren en rijden op hoge snelheid. Als de auto stopt wordt de verbrandingsmotor uitgeschakeld en weer ingeschakeld bij het optrekken. Bij rijden op constante snelheid wordt de elektromotor automatisch uitgeschakeld (Hyundai Elantra).

Micro-hybride auto

De naam micro-hybride is eigenlijk verwarrend omdat de auto niet beschikt over een elektromotor. De auto is daarentegen wel uitgerust met diverse brandstofbesparende technologie├źn zoals een start/stop-systeem en een regeneratiesysteem voor de accu. Het start/stop-systeem zorgt ervoor dat de motor automatisch afslaat zodra de auto stilstaat en weer opstart als het gaspedaal wordt ingedrukt. Micro-hybride auto┬┤s besparen doorgaans minimaal 10% brandstof. Onder de categorie micro-hybride auto vallen de BlueMotion versies van Volkswagen en de Ecoflex modellen van Opel.